Selülit, kadın ya da erkek farketmeksizin herkesin rahatsızlık duyduğu bir cilt problemidir. Daha çok kadınlarda görülen ve kadınların çok fazla rahatsızlık duyduğu bir estetik sorunudur. Bugünkü blog yazımızda oldukça yaygın olan selüliti ve nedenlerini ayrıca tedavi yöntemlerini sizinle paylaşacağız.
Selülit Nedir?
Selülit cilt üzerinde yağ hücrelerinin deri tabakalarının arasına çıkarak oluşturduğu çukur ya da portakal kabuğu görünümlü deri altı yağ dokusu bölgesel metabolik bozukluktur. Selülit tıp literatüründe; Lipodistrofi,ödemli fibrosklerotik, pannikülopati, gynoid lipodistrofi ya da adipoz ödemi gibi farklı isimlerle de bilinmektedir. Hem erkekleri hem de kadınları etkileyen selülit yağ, kas ve bağ dokusunun anatomik olarak farklı dağılımları nedeniyle kadınlarda daha yaygın olarak görülmektedir. Selülit oluşumunda cilt altındaki ve cilde dik olarak bağlanan fibröz bantlar sorumludur. Bu fibröz bantlar kadın ve erkeklerde farklı olduğu için erkeklerde selülit oluşumu, hormonların etkisiyle yok gibidir diyebiliriz.
Selülit Nedenleri Nelerdir
Portakal kabuğunu andıran kötü görünüm selülit, kan ve dolaşım bozukluklarına bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Kan ve dolaşım bozukluklarından bağımsız olarak selülit oluşumunu sağlayan pek çok faktör vardır. Bu faktörler;
- Sık sık kilo alıp vermek
- Aşırı kilolar
- Hareketsiz bir yaşam sürme
- Sağlıksız bir yaşam tarzı sürmek
- Düzensiz ve dengesiz beslenme alışkanlığı
- Genetik faktörler
- Kadınlarda östrojen hormonunun gereğinden fazla salgılanması
- Vücuttaki birikmiş toksinler
- Kullanılan birtakım ilaçlar
- Hamilelik
- Yaşın ilerlemesine bağlı olarak cildin esnekliğini kaybetmesi
Vücudumuzun bazı bölgelerinde kendini gösteren selülit varislerle beraber de görülebilir. Böyle bir durumda o bölgede çatlak oluşumu da gerçekleşebilir. Peki selülit hemen mi oluşur ve hangi bölgelerde meydana gelir?
Selülit Oluşumunun Aşamaları ve Bölgeleri
Selülit bir anda ortaya çıkan bir oluşum değildir. Aşama aşama ortaya çıkar ve belirginleşir. İşte selülit oluşumunun aşamaları selülit bölgeleri;
Aşama 0: Bu aşamada deri altındaki yağ hücreleri bağ doku bantlarından taşmaya başlar. Gizli selülit de denilebilir bu aşamaya çünkü, dışarıdan bakıldığında hiçbir şey belli olmamaktadır. Ancak elinizle bastırdığınız takdirde selülit görünümünü görebilirsiniz. Bu aşamada uygulanan selülit tedavisi diğer aşamalara göre daha kolaydır
Aşama 1: Ayaktayken belli olmayan ancak oturulduğunda bariz şekilde selülitli görünen aşamadır. Genel olarak kilo problemi olan kişilerde görülür. Bu aşamada selülit yumuşak ve kaygan bir görünüme sahiptir. Bu yüzden soft selülit olarak da adlandırılır. Kolaylıkla tedavi edilebilir.
Aşama 2: Zaman ilerledikçe selülitler daha da gelişir ve vücutta yer yer sertlikler meydana gelir. Bu selülitlere nodüler selülitde denmektedir. Daha çok ayağa kalktığınızda belli olurlar. Tedaviye cevap verirler fakat mutlaka bir klinikte uzman kişiler tarafından tedavi edilmelidir.
Aşama 3: Selülit durumunun daha da ilerlemesi ile kişi selülitli bölgede sertlikler hisseder bu aşamada ki selülite fibröz selülit adı verilir. Ayakta ya da otururken her türlü kolaylıkla gözle görülen ileri derece selülit durumudur. Bu aşamada cildin renginde bozulmalar meydana gelir ve selülit ağrı yapabilir. Bu aşamada tedavi olmak için geç kalmış olabilirsiniz ya da tedavi daha yavaş şekilde gerçekleşebilir.
Selülit Bölgeleri
Her hastalıkta olduğu gibi selülit tedavisinde de erken teşhis çok önemlidir. Siz de vücudunuzda selülit bölgelerini kontrol ederek erken tedaviye başlayabilirsiniz. Bunun için ilk olarak selülit bölgelerini bilmeniz gerekmektedir. İşte selülit bölgeleri;
- Bacak
- Kalça
- Karın
- Bel
- Basen
- Üst kol
Selülit bu bölgelerde homojen yani düz olmayan engebeli görünüm derinin altında biriken ve genişleyen yağ hücreleri ile cilt yüzeyine dik uzanan ve ‘septa’ adı verilen lifli bantların bir araya gelmesiyle ortaya çıkar.
Selülit Tedavisi
Selülit tedavisi aşamalarına göre farklılık göstermektedir. Ciddi bir sağlık sorunu olmamakla beraber bu görüntüden şikayetçi olan ve daha formda görünmek adına selülit aşamalarına göre tedavi yöntemlerinden de faydalanabilir. İşte selülit tedavisinde kullanılan yöntemler;
Evde Selülit Tedavisi
Etkili selülit tedavi yöntemi olmasa da aşama 0 için yeterli bir tedavi yöntemidir.Bu tedavi yönteminde spor ve sağlıklı yaşama ağırlık vermelisiniz. Bunun için;
- Günde en az 2 litre su tüketmelisiniz.
- Her gün 1 saat yürüyüş yapın.
- Kan dolaşımını harekete geçirmek için selülit bulunan bölgeye evde bulunan kahve,tuz, şeker gibi peeling etkisi yaratacağınız malzemelerle doğal kıl fırçasıyla masaj yapabilirsiniz.
Sadece aşama 0 seviyesindeki selülit derecesi için uygun olan evde selülit tedavisi diğer aşamalardaki selülitlerin tedavisinde kullanım için uygun değildir
Mezoterapi ile Selülit Tedavisi
Vitamin, mineral, aminoasit karışımlarının 4 milimetrik özel iğneler ve enjektör yardımıyla selülitin en belirgin olduğu bölgeye derinin altına yerleştirilir. Enjekte edilen maddeler selülitli bölgeye doğrudan etki edererk vücut yağını azaltır ve selülit görünümünü ortadan kaldırır. Mezoterapi ciltte sıkılaşma sağlayarak kolajen dokusunu onararak vücudun yeniden yapılandırılmasında rol oynar.
Lazer ile Selülit Tedavisi
Lazer tedavisi ile selülitli bölgenizde kan dolaşımı hızlanır ve hareketsiz bölgeler harekete geçer. Yağ hücrelerindeki fazla yağ diod lazer tedavisi ile sıvı hale getirilir ve yağ hücrelerinin sağlıklı haline dönmesi sağlanır. Böylelikle vücudumuzda yer alan selülitli alan lazer sayesinde kaybolarak daha sağlıklı bir görünüme kavuşur.
Bölgesel Zayıflama Yöntemleriyle Selülit Tedavisi
Vücudumuzun belirli bölgelerinde toplanan fazla yağlardan kurtulmak amacıyla başvurulan bölgesel zayıflama yöntemleri fazla yağlardan kurtulmanın yanı sıra selülit tedavisinde de en etkili yöntemlerinden biridir. Bölgesel incelme yöntemleri ile tüm selülit aşamalarından kurtulmanız mümkündür. İşte selülit tedavisinde kullanılan bölgesel zayıflama yöntemleri:
Ultrasonik Kavitasyon
Kavitasyon ultrason teknolojisine dayanan bölgesel zayıflama uygulamasıdır. Ultrason dalgaları ile fazla yağ bulunan karın, göbek,bel ve kalça bölgenizdeki fazla yağlardan ayrıca yine bu bölgelerde bulunan selülitlere masaj uygulayarak selülit yağlarının giderilmesi sağlanır. 6-8 seansla vücunuzun karın, göbek,bel ve kalça bölgenizdeki selülitlerden kurtulabilirsiniz.
Soğuk Lipoliz
Soğuk lipoliz göbek, sırt, basen, alt karın ve bacak bölgenizdeki yağ hücrelerini dondurarak yağların parçalanmasını sağlayan bölgesel incelme uygulamasıdır. Soğuk lipoliz uygulaması selülitli bölgeye uygulandığı takdirde ise, dokuyu canlandırma, gerginlik etkileri ile selülitli derinin onarımını sağlayarak selülit derecesinde de azaltma meydana getirir.
Lenf Drenaj
Lenf Drenaj, vücuttaki lenf sıvılarının hareketini teşvik eden mesaj şeklinde uygulanan bölgesel incelme yöntemidir. Lenf akışının hızlanmasını sağlayan Lenf drenaj masajı ile yağların yakımı gerçekleşir. Lenf drenajı kolajen üretimini arttırması ve sıkılaşmayı sağladığından dolayı selülitli bölgeye uygulandığı takdirde selülitli bölgenin onarılmasında da etki gösterir.
G5 Masajı
G5 masajı en etkili selülit tedavi yöntemlerinden biridir. Vücudun kalça, popo,kol ve üst bacak bölgelerine etkilidir. Hızlı titreşimler göndererek yağ birikintileri ve selülitleri parçalayarak dolaşımı hızlandırır. Böylelikle vücudunuzdaki selülitli görünümden ve fazla yağlarınızdan 10-15 seansla kurtulmanıza olanak tanır.
Microplus
Son zamanlarda oldukça başvurulan bölgesel incelme yöntemlerinden biri olan microplus uygulaması elektroterapi cihazıdır. Selülitli bölgeye elektro masaj uygulanarak 10-12 seans sonrası bacak göbek ve karın bölgenizdeki selülitlerinizden kurtulabilirsiniz.
Çeşitli nedenlerden dolayı vücutta oluşan selülitlerden kurtulmanın yollarını anlattığımız blog yazımızın sonuna geldik. Selülit tedavisinde başvurulan bölgesel incelme yöntemleriyle hızlı ve etkili bir şekilde selülitlerinizden kurtulabilirsiniz fakat unutulmamalıdır ki bu yöntemleri uygulayan kişilerin alanında uzman kişiler olması gerekmektedir. Selülit tedavisinde etkili bölgesel zayıflama fiyatları uygulamaları hakkında detaylı bilgiye ister buradan ulaşabilir, isterseniz bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Sıkça Sorulan Sorular
Selülitin en yaygın belirtisi hareketsiz bir yaşam sürmektir. Bunun yanında sağlıksız yaşam biçimi, genetik sebepler, hormonal sebepler ve yaşlanmaya bağlı olarak ortaya çıkmaktadır.
Bacaklar, basen, kalça ve karın bölgesi selülit oluşumunun normal olduğu bölgelerdir. Bedenin yağlı ve yağlanmaya meyilli olduğu bu bölgelerde selülit oluşması, özellikle kadınlar arasında çok yaygın ve biyolojik olarak da normaldir.
Tıbbı bir durum olmamakla beraber oluştuğu bölgede kan dolaşımını engellediği için varis, damar tıkanıklığı, kronik ağrılar, kan dolaşımı bozukluğuna bağlı cilt hastalıklarına yol açan, kas ve kemik dokusunun kanlanmasına neden olan bir hastalık çeşididir.
Genellikle estetik bir sorun gibi algılanan selülit bilinenin aksine, oluştuğu bölgede kan dolaşımını engellediği için varis, damar tıkanıklığı, kronik ağrılar, kan dolaşımı bozukluğuna bağlı cilt hastalıklarına yol açan, kas ve kemik dokusunun kanlanmasına neden olan bir hastalık çeşidi
Selülit tedavi yaşı tedavi türüne göre değişiklik göstermektedir. Genel olarak 18 yaş üstüne uygulanması daha doğrudur.
Doğum kontrol hapları selülit dokusunu artırdığından selülit oluşumuna etki göstermektedir.